Faceți căutări pe acest blog

marți, 29 iunie 2010

Prajitura "Alba ca zapada"

Pentru foi:
  • 3 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri ulei
  • 1 lingura amoniac stins
  • mirodenii (zahar vanilinat, esenta rom, vanilie)
  • un praf de sare
  • faina cat cuprinde (ca la cornulete)
Din aceste ingrediente se face un aluat. Se imparte in 3 parti egale, se intinde in foi si se coc pe fundul tavii de cuptor.

Eu prefer sa le umplu cu praf de budinca sau cu creme de la Dr. Oetker. Dar puteti face orice fel de crema doriti, cu/fara cacao.
Dupa ce le-ati umplut se preseaza usor (sa nu se sfarame foile). De preferabil se servesc a doua zi, dupa ce s-au inmuiat bine.
Daca doriti puteti glazura prajitura.
Pofta buna!

Supa de cartofi cu smantana

Ingrediente:
  • 3-4 cartofi
  • 1 morcov
  • o radacina patrunjel
  • o telina mai mica
  • o ceapa
  • smantana
  • ulei
  • faina
  • sare
  • verdeata
Preparare:
Zarzavatul se taie rondele si se pune la fiert in apa cu sare.
Ceapa se toaca marunt, se caleste in ulei si se adauga la supa.
Apoi se pun cartofii taiati cubulete.
Cand legumele sunt aproape fierte, se amesteca smantana cu faina si cateva linguri de supa si se toarna in supa amestecand continuu.
Se potriveste gustul cu sare si se adauga patrunjelul tocat marunt.
Pofta buna!

Piersicute - prajituri

Ingrediente:
  • 3 oua
  • 3 cescute ulei
  • 3 cescute zahar pudra
  • 1 pliculet amoniac Dr. Oetker
  • faina - cat cuprinde
Preparare:
Se freaca bine toate ingredientele (ca la maioneza), apoi se adauga faina cat cuprinde.
Din acest aluat se intinde o foaie grosuta si se taie cu un paharel (mai mic decat cel de vin). Se aseaza intr-o tava tapetata si se da la cuptor.
Dupa ce s-au copt se scobesc cat sunt calde.

Crema:
  • firmiturile de la piersicute
  • o cana zahar
  • doua linguri margarina
  • cacao
  • esente
Firmiturile din mijlocul piersicutelor se freaca cu zaharul, margarina, cacao si esente.
Se umple piersicutele.
Se face un sirop din apa, zahar si coloranti de doua feluri (galben si rosu). Se insiropeaza piersicutele. Dupa preferinta se pot da prin zahar tos. Se tin la frigider.
Pofta buna!

Cartofi cu orez la cuptor

Ingrediente:
  • 300 g cartofi
  • 75 g orez
  • o ceapa
  • suc de rosii (1/2 cana)
  • boia, sare, piper
  • ulei
Preparare:
Cartofii curatati de coaja, se taie rondele si se pun intr-o cratita pentru cuptor.
Intr-o tigaie se caleste ceapa, se adauga orezul. Dupa ce se prajesc putin impreuna se adauga 350 ml. apa fierbinte. Se da intr-un clocot apoi se toarna totul peste cartofi. Se condimenteaza, se adauga si sucul de rosii si se da la cuptor pana scade apa.
Pofta buna

Peste cu legume si smantana

Ingrediente:
  • 1 kg peste
  • 750 g cartofi
  • 150 g ardei gras
  • 150 g mazare
  • 150 g fasole verde
  • 500 g rosii
  • 250 g smantana
  • ulei
  • verdeata, sare, piper
Preparare:
Pestele curatat, taiat, se sareaza si se prajeste pe jumatate in ulei.
Cartofii taiati cuburi se trag in ulei si se pun intr-o tava pentru cuptor.
In uleiul ramas se calesc pe rand legumele si se pun peste cartofi in straturi.
Peste legume se aseaza pestele.
Rosiile se taie in felii grosute si se pun peste peste, iar pe deasupra se toarna restul de ulei.
Se da tava la cuptor pentru aproximativ 25 min.
Cand e aproape gata, se toarna smantana. Se mai lasa 10 min. la cuptor apoi se presara verdeata tocata marunt.
Pofta buna!

vineri, 18 iunie 2010